Afgelopen week overleed de flamboyante tv-kok en restaurateur Joop Braakhekke. Tegenwoordig is er een overvloed aan tv-koks en kookprogramma’s te zien, maar Braakhekke was een van de eersten in Nederland, die er groot succes mee had. Hij werd vooral bekend met zijn reeks “Kookgek”-boeken, in ieder huishouden zal er wel een te vinden zijn. En van zijn kwaliteiten was dat hij het eenvoudig en toegankelijk hield, hij was niet direct van de verfijnde, complexe haute cuisine, het moest allemaal voor de gewone amateur in de keuken te doen zijn. Braakhekke was dan ook eerder een restauranthouder – “’ restaurateur”, zoals dat zo mooi heet – dan een royaal besterde chef-kok. In  zijn horoscoop zien we dit thema ook direct terug. Klik op de link hieronder om zijn radix te kunnen bekijken.

joop-braakhekke

Met de Lichten Zon en Maan over de zo belangrijke Asc-Desc-as, is er duidelijk potentieel om goed zichtbaar te worden. De Maan is heer 10 van beroep en staat pal op de ascendant, in de nabijheid van de koninklijke ster Spica. Die stand spreekt natuurlijk al boekdelen, hij zal Maan-dingen met grote kracht in de wereld kunnen zetten (Maan conjunct Ascendant, als Heer 10 op Spica) en de Maan heeft in heel algemene zin met voedsel te doen. De Maan is natuurlijk ook het volk en het Tweede Licht op zo’n prominente plaats is niet slecht voor de populariteit, dit is de tv-kok. Natuurlijk valt ook het verzorgen onder de Maan, Braakhekke was eerder de gastheer en de restaurateur dan de man van de baanbrekende culinaire avantgarde. De Maan houdt het graag toegankelijk en eenvoudig.

joop-braakhekke

Dat alles werd overigens wel op flamboyante wijze gepresenteerd, op de descendant staat een conjunctie van de Zon en Venus en deze Zon in Ram is in verhoging. Een verhoogde planeet is in goede toestand, dit is een Zon die weet hoe hij in het middelpunt moet staan, maar verhoging wijst ook op overdrijving. Braakhekke kon zeker capriolen uithalen voor de camera, je zag dat hij zich zeer in zijn element voelde, als hij mocht optreden, flamboyant ( “vlammend”) is een goede bijna letterlijke beschrijving van een verhoogde Zon. In eerste instantie wilde hij dan ook acteur worden, wat goed past bij de conjunctie van de Zon met Venus, de planeet van de schone kunsten. Al was hij dan uiteindelijk niet echt “bij het toneel”, dit talent voor het theater kwam hem zeer goed pas als gastheer en tv-kok. Maar de Maan blijft hier toch de dominante planeet, het is de Maan die op de ascendant staat  (en Heer 10 is!) en dus koos hij toch voor voedsel als kernthema.

Dat wat in je eerste huis staat is echt van jou, jij heb er de volledige beschikking over , maar met planeten in het zevende huis  is dat anders. Planeten in het zevende huis zullen zich heel sterk manifesteren in de wereld en in de omgang met de ander, maar het blijft een oppositie met de ascendant. Dat voelt toch anders, je zult er niet zo vertrouwd mee zijn als met een planeet op je ascendant. Dat  laat weer eens het doorslaggevende belang van de huisplaatsing zien. Heb je Heer 1 bijvoorbeeld op Regulus, de machtige koningsster, op het MC, dan is succes gegarandeerd, maar heb je dezelfde stand op het IC ,dan is het een heel ander verhaal. Het staat dan diametraal tegenover de publieke functie op het MC en dat kan veel spanningen en problemen geven. De astrologie laat zien dat wat je niet gegeven is , je ook niet gegeven zal worden. Wij leven de kosmos, die ons leeft.

Het is niet een van de plezierigste onderwerpen, maar aan het achtste huis ,kun je aflezen wat de omstandigheden rond het sterven zullen zijn. Joop Braakhekke overleed aan kanker van de alvleesklier en bij cusp 8 staat Jupiter, de planeet van de te overvloedige groei, die ook Heer 6 van het huis van ziekte is. Het is verder opvallend dat Mars, de algemene signficator van koks en koken (vanwege de messen en de hitte)  niet echt sterk in beeld is, hij zweeft wat verloren rond in het vierde huis, zonder essentiële waardigheid. Het koken zelf was ook niet zijn allergrootste talent, het succes kwam van de Lichten, zijn flamboyante verhoogde Zon en zijn populaire voedsel-Maan op de ascendant. We zullen hem missen!

kookgek

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *