Onze achterneven en – nichten in de moderne astrologie houden zich intensief bezig met transits, waaraan een groot belang wordt gehecht. Deze dagelijkse langs schuivende planeten die aspecten maken op de radix krijgen van de traditionele astroloog echter veel minder aandacht. De reden is dat de overgrote meerderheid van die vele aspecten voorbij gaan zonder dat ze ook maar enig merkbaar effect hebben. De planeten van de Maan tot en met Mars bewegen snel en maken in hoog tempo vele verbindingen met de radix, daarom kunnen ze zonder dat je iets van enige betekenis verliest genegeerd worden. Die Mars die vandaag over je descendant komt, brengt hoogstens een vervelende verkoper aan je deur.  

De aspecten van de langzame Jupiter en vooral Saturnus, en dan voornamelijk de conjuncties en opposities zijn wel wat meer aandacht waard, je zult het wel merken als Saturnus over je Ascendant gaat en ook de cyclus van Saturnus is het bekijken waard. Er is daarbij altijd wel een hele belangrijke voorwaarde: dit moet bekeken worden in het kader van de andere astrologische ontwikkelingen van een hogere orde de Firdaria, de progressies/directies, de solaren en profecties en de lunaren. Met de lunaren kun je, als je ziet dat er iets van belang gaat gebeuren, de maand vinden dat dat gebeurt en dan pas kun je naar transits kijken om de week of misschien zelfs de dag te vinden dat “het” zich zal voltrekken. Dat is de enige zinvolle manier om met transits om te gaan. Voorspellen is gebaseerd op een strakke hiërarchie van technieken.

Dat heeft ook consequenties voor gebeurtenishoroscopen, het heeft weinig zin om een horoscoop van een dramatische gebeurtenis zoals bijvoorbeeld  9/11 te duiden. Zo’n gebeurtenishoroscoop krijgt alleen betekenis als de aller-, aller-, allerlaatste stap in een hiërarchische duiding van mundane horoscopen van hogere orde. Een goed voorbeeld van de hiërarchie van technieken is de moord op de Zweedse premier Olof Palme waar de post van vorige week aan was gewijd. Neem even van mij aan dat zijn progressies, de solaar, de profectie en de lunaar op scherp stonden toen hij werd vermoord. Het perspectief is dat we als zijn “hofastroloog”de maand weten dat hij groot gevaar loopt, zouden we dan de week of de dag van de moord hebben kunnen vinden met behulp van de transits?

Het tijdstip dat Palme werd dood geschoten is exact bekend en de bovenstaande horoscoop (klik op de downloadknop om de horoscoop te kunnen zien, zie voor de radix van Palme de post van vorige week) is gemaakt voor dat tijdstip. Het eerste wat direct opvalt is dat de Grote Malefic Saturnus over de koninklijke Doodsster Antares beweegt en in de radix van Palme staat Saturnus ook vlakbij Antares! Saturnus staat op het punt retrograde te gaan lopen en staat dus heel lang in die positie, dat geeft ons geen tijdsbepaling  in de vorm van een week of een dag, maar het is wel een teken van groot gevaar omdat het een precaire radixstand herhaalt.      

Het zijn de snellere planeten die je de week of de dag kunnen geven, en het meest opvallend is Mars die op het moment van de moord over de ascendant van Palme beweegt! Mars beweegt in tegenstelling tot Saturnus snel dus die transit geeft een aantal dagen, een halve week van extra groot gevaar. De posities van de snelle Zon, Mercurius en Venus laten niet zoveel spanningen zien, maar de supersnelle Maan des te meer. Als je via de Mars-transit weet in welke halve week ‘’het” gebeurt kan je met de Maan de dag vinden. De Maan gaat op de dag voor de moord de Via Combusta (van 15° Weegschaal tot 15 ° Schorpioen)  in waar de Maan zeer instabiel is en die doorgang is altijd wat gervaarlijk, emoties en impulsen worden intens (de Via Combust is een “zodiakale Volle Maan”).

 Op de dag van de moord staat de Maan nog  steeds in de Via Combusta maar ook in zijn val in Schorpioen, dat maakt het nog erger. Op het tijdstip van de moord komt de Maan conjunct Pluto, de plots opduikende Heer van het Dodenrijk op de ascendant! De Maan staat op dat moment op de ster Khambalia, de kwaadaardige “Kromgeklauwde”’, met een zeer toepasselijke  Mars/Mercurius-natuur, verbonden met plotseling geweld. Het zeer snelle MC valt op Regulus de koning, de leeuw die wordt gedood. Als je zo met transits om gaat, zijn ze buitengewoon interessant.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *