In Rome is de afgelopen week vergaderd door de bisschoppen over relaties, seksualiteit en gezin. De Rooms-katholieke kerk heeft, op basis van een zeer eenzijdige en onjuiste interpretatie van bepaalde uitspraken van de apostel Paulus altijd een zeer ascetische en extreme houding aangenomen tegenover alles wat met seksualiteit te maken heeft. Het gevolg is dat het in de kerk over helemaal niets anders meer gaat dan over seks voor het huwelijk, sexschandalen, anticonceptie en homoseksualiteit. Onder leiding van paus Franciscus wordt nu voorzichtig geprobeerd deze houding wat realistischer en minder conservatief te maken en het lijkt erop dat hij daarvoor steun krijgt. Zo’n beweging was onder de vorige paus Benedictus ondenkbaar geweest en het is leerzaam om de horoscopen van beide pauzen eens te vergelijken. Zoek de verschillen.

BENEDICTUS

Waarom Benedictus voor de kerk koos is direct duidelijk uit zijn horoscoop, daar hoef je niet al te lang voor te kijken. Pal op de ascendant staat Jupiter die heer 1 is en heel veel kwaliteit (waardigheid) heeft in het eigen teken Vissen. Deze Jupiter is bovendien heer 9 van religie, kerk en spiritualiteit en de natuurlijke significator van theologen, geleerden, leraren en bisschoppen. Benedictus stond voor hij paus werd, ook bekend om zijn grote kennis als theoloog, hij doceerde aan diverse universiteiten. Ook was hij een gevreesd en scherp debater, zijn Mercurius in het eerste huis maakt een vierkant met Mars die via spiegelpunt op de uitvergrotende Noordknoop staat. Deze Mars de planeet van scheiding en ruzie zal wel problemen in zijn publieke functioneren gaan veroorzaken de vechtplaneet staat immers in oppositie met het MC. Wat we hier zien is een theologische vechtjas die vooral op basis van zijn grote kennis zal handelen.

Een van de grote problemen van Benedictus was zijn zeer stroeve relatie met de pers waar hij een uitgesproken hekel aan had.Tegenwoordig ligt er een excessieve macht bij de media dus dat leidde voortdurend tot grote fricties. Dat probleem zie je astrologisch ook terug in diezelfde Jupiter, die heer 1 is en dus Benedictus zelf, en die onder dispositie van zichzelf staat! Jupiter is immers de heerser van het teken Vissen en hij laat zich dus alleen leiden door zichzelf, hij heeft een groot communicatieprobleem. Want een planeet in eigen teken heeft altijd een hekel aan de heerser van het teken er tegenover en dat is hier Mercurius de algemene significator van pers en communicatie! Die relatie is ook niet meer goed gekomen. En in een tijd van voortdurende onthullingen over sexschandalen heb je eerder een talentvolle communicator nodig dan een heldere maar stroeve theoloog. Dat zal een grote rol hebben gespeeld bij het vervroegde terugtreden van Benedictus.

FRANCISCUS

Nee dan Franciscus (klik de link hierboven om zijn radix te kunnen zien). Wat direct op valt aan zijn horoscoop is dat 6 van de 7 echte planeten aan de westkant van de horoscoop staan, de kant van de anderen. Het grootste deel van zijn energie gaat dus zitten in het contact met de ander. Wat een contrast met de in zichzelf gekeerde Jupiter-theoloog. Het MC staat op een tekenovergang wat een situatie van overgang in zijn werk weerspiegelt, wat behoorlijk toepasselijk is. Vlakbij de descendant staat de pragmatische communicatieve Mercurius. Een planeet die zo dichtbij cusp 7 staat zal zich duidelijk in het leven manifesteren, dit symboliseert altijd wat iemand met nadruk in de wereld zet. Mercurius staat op de ster Pelagus op het pijlblad van de constellatie Boogschutter, de echte Cheiron in de astrologie. Dit weerspiegelt zijn functie als leraar en geestelijk leider, Cheiron was immers de mentor van vele helden. Maar weer: wat een verschil met zijn voorganger. Je kunt dat verschil bijna samenvatten als de pragmatische Mercurius die slim mee beweegt contra de leerstellige Jupiter die vooral wil overtuigen. Planeten op hoeken zijn altijd van zeer groot belang.

Even onder descendant zie je de conjunctie die Franciscus het pausschap schonk. Jupiter heer 9 van de kerk staat er conjunct met het spiegelpunt van de Zon/Noordknoop conjunctie. De Noordknoop schenkt veel succes en kracht in de wereld, en de Zon is de natuurlijke significator van leiderschap. Deze Zon staat bovendien op de krachtige Orion-ster Betelgeuze, een ster van de eerste magnitude die ook heel veel succes schenkt.

Zal Franciscus zijn liberaliseringsprogramma kunnen voortzetten de komende jaren? Het lijkt er wel op want zijn ascendant (in directie) loopt op Spica toe, de koninklijke ster van grote bescherming en grroty  succes. Een beetje meer realisme over seksualiteit zou de kerk ook wel ten goede komen. Dan gaat het  eindelijk ook eens over wat anders dan over homo’s en condooms.

 

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *