Het is deze week honderd jaar geleden dat de beroemdste Friezin ooit op verdenking van spionage in Frankrijk( tijdens WO-1 dus) werd gefusilleerd, het gaat om Margaretha Geertruida Zelle, ofwel Mata Hari. Haar verhaal is meer dan bekend, ze bracht met haar ‘’Oosterse”, vrijwel naakte dans vele, ook hoog geplaatste hoofden op hol en dat werd haar fataal. Ze zou door haar vele relaties met hoge militairen beschikt hebben over gevoelige informatie en die aan de Duitsers hebben door gespeeld. Wat daar precies waar aan is, is niet helemaal duidelijk,  maar het lijkt twijfelachtig dat zewerkelijk een belangrijke spionne is geweest. Hoe dan ook, haar horoscoopgegevens zijn bekend met de hoogste Rodden-rating en het is natuurlijk uitermate interessant om eens een blik te werpen op de radix van deze “exotische” Friezin (klik op de link hieronder om haar radix te kunnen zien).

MATA HARI

Nu zal het niet vaak gebeuren dat we een duiding van een horoscoop beginnen met een Pars maar in dit geval is het zo treffend dat het een prima uitgangspunt is. Er zijn zoveel Arabische punten dat je ze meestal maar het beste wat terughoudend kunt gebruiken, al zijn er een paar uitzonderingen. Dat zijn bijvoorbeeld de zeven planeetparsen, waaronder het Pars Fortunae (het Pars van de Maan) en de Punten van Roem en van Roeping, die vaak belangrijke extra informatie kunnen leveren. Het Pars van Roem wordt berekend met de formule Asc + Jupiter –Zon  (in nachthoroscopen omdraaien)  en het laat zien waarmee we berucht of beroemd zijn. Of we beroemd zijn, dat laten andere factoren in de horoscoop zien, een Pars geeft een specifiek accent in de duiding, een Pars  is geen planeet of een ster met een eigen energie.

Het Pars van Roem staat in de horoscoop van Mata Hari op 19.32 Waterman in oppositie met Mars in Leeuw in het negende huis, die nauw conjunct Mercurius en de Zon staat. Je kunt de Arabische punten het beste duiden op basis van de aspecten met nauwe orb die ze maken met planeten, dat “schakelt” de punten nadrukkelijk aan. Het zou in het geval van Mata Hari zeggen dat ze beroemd/berucht was om iets dat met creativiteit / seksualiteit te maken had (Mars als Heer 5) en met buitenland(Huis 9). Dat is wel heel treffend want haar (bijna) naakte dans was niet alleen ‘’Oosters” en gebaseerd op wat ze in Indonesië had gezien, ze reisde ook voor haar optredens intensief heen en weer tussen de diverse Europese landen.

Maar het gaat nog verder dan dat, want haar wereldberoemde naam is Maleis voor “Oog van de Dageraad’’ en dat is de Zon, waarmee Mars conjunct staat!  Mars is niet alleen Heer 5 van creativiteit en seksualiteit, maar ook Heer 1, en dus het meest uitgesproken Margareta Zelle zelf, en zo komt ze automatisch dicht in de buurt van hoog geplaatste mannen (Zon). Ze wordt echter ook door die Zon verbrand en dat heeft ze gemerkt!   Het is gevaarlijk om dicht bij de koning te komen, dat is de hele essentie van het combust-zijn. Aan de andere kant van Mars staat Mercurius die Heer 8 is en dus de omstandigheden rond haar dood aangeeft. De nauwe conjunctie met  de vurige Mars in een vast  teken geeft treffend  aan dat ze gefusilleerd  werd en de nauwe oppositie van de conjunctie met het Pars van Roem is ook midden in de roos. Je kunt wel zeggen dat de manier waarop ze aan haar einde kwam net zo veel bij heeft gedragen aan haar roem als haar “exotische”’ dans.

                                        MATA HARI 3

Zo zijn we al een heel eind gekomen met alleen het Pars van Roem, waarbij het ook duidelijk is geworden dat je een Pars het beste kunt duiden op basis van zijn nauwe aspecten. Want wat zou de duiding op basis van de dispositor Saturnus (en dat lees je vaak in de boeken dat je dat zo moet doen ) hebben opgeleverd? Ook de antiscia zijn hier duidelijk in het spel, de Mercurius-Mars-Zon constellatie valt via de gespiegelde positie in de as 0° Kreeft- 0° Steenbok op de descendant , waarmee het Punt van Roem op de Ascendant komt te staan! Antiscia hebben te maken met ongewone of verborgen zaken en beide hebben wel een rol gepeeld. Op de ascendant staat nog eens een koninklijke ster ook, de Zuidschaal ofwel de Schorpioensklauw, die genadeloos weet door te bijten.

Op het MC staat, alsof het allemaal nog niet genoeg is, Regulus, het Leeuwenhart, de meest koninklijke van alle sterren die “naar de troon leidt”, met altijd het gevaar van een diepe, dramatische val. Regulus staat hier in toppositie, bovenop het punt van de beroepsmatige activiteiten , beter kan het bijna niet. Zo’n plaatsing van Regulus alleen al schenkt heel veel succes, was Margaretha Zelle een paar minuten later geboren , dan hadden we nooit van haar gehoord. Maar de hele essentie van de astrologie is natuurlijk dat ze NIET een paar minuten later werd geboren, maar exact op het tijdstip waarvan de horoscoop haar wezenlijke natuur weerspiegelde.

                                     MATA HARI 1

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *