Vorige week werd Josephine Baker bijgezet in het Panthéon, die typisch Franse eregalerij van nationale helden. Baker werd in de VS geboren als arm zwart meisje maar emigreerde naar Frankrijk (haar geboortestad St Louis in Missouri was toen nog deels Franstalig) waar ze als danseres, zangeres en actrice enorme successen vierde. In WO-2 zat ze ook in het Franse verzet en ze stond later op de bres voor de rechten van zwarten. Baker was dus enerzijds een activiste maar anderzijds ook een echte Franse heldin, ze slaat de brug tussen nationalisten en de hun linkse critici.

De opname in het Panthéon was dus ook een politieke boodschap van president Macron: je kunt tegelijk echt en trots Frans zijn en het hart op de juist plaats hebben. Je hoeft niet intolerant te zijn als Fransman, geen vreemdelingenhater maar ook geen woker (extremistisch en agressief politiek correct). De president had helemaal gelijk, beide kampen zijn niet te pruimen, de intolerante soms racistische populisten niet en de verblinde wokers niet. De oude strijd tussen fascisten en communisten vertoont zich hier in een nieuwe vorm, er is dus heel veel behoefte aan een nuchter midden. Josephine Baker werd zo het symbool van dat midden en het is interessant een blik te werpen op de horoscoop van deze opmerkelijke dame, klik op de downloadknop hieronder om haar radix te kunnen bekijken. 

Wat een plaatje! Er staan maar liefst vier planeten in het tiende huis en dan is succes verzekerd. Heer 10 is Venus wat haar optreden als danseres aan geeft. Venus staat in het sterke elfde huis maar maakt ook nog eens via antscion een conjunctie met de overweldigende Pluto in het tiende huis. Haar handelsmerk was het erotische (Venus) dat voor die tijd heel erg ver ging (Pluto). Baker danste vrijwel naakt, alleen gekleed in een “exotisch” rokje van bananen, ja echt waar! O tempora, o mores. Venus is ook nog eens conjunct Neptunus, de woeste god van de oceaan, zout water is een symbool van begeerte dat alles overspoelt. Die twee buitenplaneten geven met hun mythische thema’s Venus /Heer 10 dus een enorme kracht.

Met die hele sterke benadrukking van het tiende huis is het duidelijk dat Josephine zich aan haar arme jeugd zou ontworstelen, al valt het op dat dat Alcyone de hoofster van de Pleiaden op het MC staat en Heer 1 op de hoofdster van hun halfzusters de Hyaden. Beide nevels hebben met teleurstelling te maken, maar de Pleiaden en Hyaden zijn ook de metgezellen van de jachtgodin Artemis. Artemis is een Maangodin en haar metgezellen worden geacht zich verre te houden van mannen.  Onafhankelijke vrouwen dus die zelf de jacht bedrijven, dat kun je wel zeggen van Baker. Het hele thema van teleurstelling zul je hier niet zien omdat het tiende huis zo sterk bezet is. 

Mercurius is Heer 1, Baker zelf “in het theater van haar leven”, heel hoog in de horoscoop en in eigen teken. Niemand heeft dus macht over haar, ze disponeert zichzelf en die Mercurius beheerst ook nog de drie andere planeten in het tiende huis! Ze heeft dus heel veel macht daar en Mercurius is natuurlijk ook het zangtalent (Venus is het danstalent). Haar Maanhuis is Al Simak, het Huis van Spica in de constellatie Maagd dat sterk te maken heeft met relaties en de gespannen verbinding tussen het vrouwelijke en mannelijke waarmee ze zo beroemd werd.        

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *