Onder leiding van een groepje extreem-linkse brokkenpiloten, balanceert Griekenland nu echt op het randje van de afgrond. Als ze niet akkoord gaan met stevige hervormingen van de pensioenen en de belastingen, gaan de Grieken failliet, waar helemaal niemand blij van zal worden. Maar er moet iets gebeuren, je kunt niet iedereen met 55 met pensioen laten gaan en laks blijven in het betalen van belastingen, dat is economisch drijfzand. Astrologisch is de lakse mentaliteit die het land de das om doet, makkelijk te zien.In de horoscoop van het moderne Griekenland, gemaakt voor het tijdstip dat het kolonelsregime werd vervangen door de huidige parlementaire democratie, staat een wel heel dominante planeet. Klik op de link hieronder om de radix van het moderne Griekenland te kunnen bekijken.

GRIEKENLAND

Het is die alles overheersende Saturnus die nauw conjunct de Ascendant staat en in feite alle problemen waar de Griekse staat mee kampt, verklaart. Saturnus is namelijk is namelijk in vernietiging in Kreeft en verliest daarmee alle disciplinerende en structurerende kracht. Kreeft is het element water in de cardinale modus en dus snel bewegende, impulsieve begeerte. De degelijke structuurplaneet Saturnus werkt tegen deze achtergrond nauwelijks, hij wordt simpelweg omver gespoeld door het snelle, begeertewater van de Kreeft. Het wijd verbreide nepotisme, het veel te royale vroegpensioen, de zeer gebrekkige belastingmoraal, het leven op de pof, het kan allemaal worden terug gevoerd op deze rampzalig zwakke Saturnus.

Hulp krijgt Saturnus ook niet van andere planeten in de horoscoop. De Grote Malefic is weliswaar in sterke wederzijdse receptie met de Maan Heer 1 (de Maan staat in de verhoging van Saturnus, Saturnus in het teken van de Maan), maar dat biedt geen soelaas. De Maan heeft namelijk te weinig kracht om deze rampzalige Saturnus op het rechte pad te houden, alleen face-waardigheid is bijna niets en dat kan niet op tegen de vernietiging van Saturnus. Om een zwakke planeet enigszins effectief te kunnen “corrigeren”, heb je een receptie met een essentieel sterke planeet nodig. Jupiter / Heer 10 is heel sterk in eigen teken, is de verhogingsheer van Kreeft, en kan dus een kleine positieve invloed uitoefenen op Saturnus, maar beslissend is dat niet.

Ook andere compensatie is er niet voor Saturnus, zijn nauwe conjunctie met Mercurius, de algemene significator van effectieve administratie, maakt het er niet beter op, zeker omdat Mercurius ook nog Heer 12 van wanorde is. Saturnus is heer van de huizen 7,8 en 9, wat de spanningen met partners in het buitenland goed laat zien. Weliswaar verdient Griekenland goed aan het toerisme (heer 9 op de Asc)  maar het is weer onvoldoende om het land echt overeind te houden (Saturnus heer 9 is essentieel te zwak). De al genoemde sterke Jupiter in Vissen is de algemene significator van rijkdommen, maar dat telt alleen als zo’n algemene significator ook door de horoscoop wordt benadrukt, bijvoorbeeld door een hoekpositie.Tenslotte is het niet zo dat iedereen die in het jaar dat Jupiter in Vissen staat wordt geboren, ook rijk is. Deze Jupiter staat retrograde diep in het negende huis, zonder een aspect te maken en zal dus weinig  rijkdommen brengen. Jupiter is ook heer 10 in het huis van de kerk en dat laat de zeer grote verbondenheid van de Griekse staat met de Orthodoxe kerk zien. Dat wordt nog eens benadrukt door Saturnus Heer 9 van kerken op de Ascendant, die kwaaie Saturnus zijn de minder frisse, politieke invloeden van de kerk, Jupiter symboliseert de positieve sterk mystieke kant van de Orthodoxen. De invloed van de kerk op het volk kun je zien aan die sterke receptie tussen Heer 1 en heer 9.

Het valt op dat Jupiter ook in oppositie staat met het Pars Fortunae, de collectieve honger. Dit is de hang naar het ooit zo glorieuze verleden dat al lang verloren (Jupiter retrograde en in oppositie met het PF) is. Mars die aan het einde van de Leeuw in gezicht en term staat en op de koninklijke Regulus is een andere weerspiegeling van dat grote verleden. Mars is heerser van het vijfde huis van kunstschatten. En weer is Saturnus hierbij in het spel als algemeen significator van oude dingen, waarvan dus niet meer zoveel over is (Saturnus in vernietiging).

PROGRIEK2015

De progressies laten de hoogspanningen van het moment goed zien. De progressieve Maan maakt een oppositie met de progressieve stand van Mars, beweegt over twee eigenwijze Pegasus-sterren en gaat direct daarop het Mars-teken Ram binnen, geen aanwijzingen voor vredig kabbelende onderhandelingen. Het progressieve MC is net een nieuwe term binnen gegaan en ook het Pars Fortunae nadert de tekengrens, alles duidt dus op grote veranderingen.

SOLGRIEK2015

Onder de bovenstaande link is de nieuwe solaar te zien die op 24 juli van kracht wordt. Daarin zijn een aantal moeilijke standen te zien. Alle planeten staan onder de horizon, de Maan radixheer 1 staat in de Via Combusta en op het punt naar zijn val in Schorpioen te gaan. Solaarheer 1  Mercurius is net de Leeuw binnen gegaan en lijkt verbrand  maar staat cazimi, wat heel veel kracht geeft omdat een cazimi-planeet de volle steun van de Zon in de rug krijgt. Maar deze ontembare Mercurius staat wel weer in oppositie met het antiscion (spiegelpunt over de as nul graden Steenbok nul graden Kreeft) van Saturnus. En die Saturnus is radixheer 7, 8 en 9  (samenwerking, einde en buitenland) en in de solaar heer 8 en 9. Misschien dat nu even de kou uit de lucht wordt gehaald, maar deze oppositie van een cazimi heer 1 met deze bits Saturnus is bepaald niet veelbelovend voor komend jaar.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *