Twee weken geleden werd de horoscoop van keizer Hirohito besproken op deze blog, hij was de grootvader van de nieuwe Japanse keizer Naruhito, die op 1 mei de troon van zijn vader Akihito over nam. Het was een zeer bijzondere gebeurtenis omdat de nieuwe keizer zijn vader op volgde, nadat deze afstand van de troon had gedaan, keizers sterven (net als Engelse koninginnen) normaal in het harnas. Het paste heel goed bij de menselijke en vriendelijke atmosfeer die de afgetreden keizer Akihito altijd om zich heen probeerde te scheppen. Zo zei keizer Akihito “diep berouw”’ te hebben over de oorlogsmisdaden begaan door Japan in de Tweede Wereldoorlog, toen zijn traditionele vader nog op de troon zat. Je kunt dus wel zeggen dat Tenno (keizer ) Akihito een overgangsfase representeerde, zijn vader werd nog vereerd als goddelijk wezen en hij was vooral menselijk.

KEIZER AKIHITO

Die bijzondere positie is goed te zien in zijn horoscoop (klik op de link hierboven om de radix van Tenno Akihito te kunnen bekijken), waarin direct de stand van de Zon op valt. De Zon staat heel prominent in het eerste huis en hij was natuurlijk ook het grootste deel van zijn leven bezig met het uitvoeren van Zonne-activiteiten. Toch is er wel iets heel opvallends aan deze Zon, hij is namelijk net van teken gewisseld, van het eerste teken naar het het tweede teken op het eerste huis gegaan. Dat wil zeggen dat een belangrijk thema in zijn leven een verandering van de Zonne-rol is, hij neemt er deels afstand van. De Zon is opgeschoven van een positie heel dichtbij de Ascendant naar een positie gescheiden van de Ascendant door de “muur” die een tekengrens altijd aangeeft.

Schaduwkeizer

Deze beweging alleen al beschrijft een belangrijk thema in zijn leven (namelijk de manier waar hij hij zijn rol als keizer invulde) , maar het zijn de recepties die er nog meer betekenis aan toevoegen. Jupiter is Heer 1, bij uitstek de persoon en zijn positie in zijn leven, en bevindt zich vlakbij het MC, prima voor een hoge functie op de koninklijke ster Spica! Dat beschrijft natuurlijk de hele situatie op een glasheldere manier, maar in Weegschaal staat Jupiter / Heer 1 in het teken waar de Zon in val is. Dat wil zeggen dat deze menselijke Tenno niet zoveel moet hebben van het hele  Zonne-gebeuren, en omgekeerd staat de Zon in het teken Steenbok waar Jupiter zijn val heeft! Er is dus een wederzijdse negatieve receptie tussen Heer1 en de Zon, logisch dat Akihito de chrysantentroon zo vermenselijkte. De ruimhartige Jupiter is ook nog eens de aanduider van zijn  gedrag omdat de planeet dispositor is van zowel zijn denken (Mercurius) als van zijn emoties (Maan).

Werpen we een blik op het Punt van de Zon ( Asc + Zon – Maan) toch niet onbelangrijk voor een keizer, het staat op Vindemiatrix in het negende huis. Dit herhaalt het thema, het Zonnepunt is de zuivere essentie van de energie van de Zon, het negende huis is religie en Vindemiatrix wijst op een val, het “ontgoddelijken” van de troon staat hier nog een keer geschreven. Oplettende lezers zullen ook nog eens gezien hebben dat de Zon via antiscion (planeetpositie gespiegeld in de as 0° Kreeft-0°Steenbok) conjunct de Ascendant staat. Een antiscion is geen directe plaatsing maar een soort schaduwpositie, het is er wel maar bedekter, wat een goed beschrijving is van hoe het was.

Mars Heer 4 is de afkomst en de familiewortel en die staat verhoogd in het eerste huis op de noodlotsster Terebellum. Dit is zijn vader Hirohito in wiens naam een noodlottige(Terebellum)  oorlog (Mars) gevoerd. Mars staat wel in het eerste huis (prominent thema) , maar op grote afstand van de Ascendant. Ook tussen Heer 4 en Heer 1 is er een negatieve receptie (Heer 1 in de vernietiging van Mars, Heer 4 in de val Heer 1), deze schaduwkeizer moest niet veel hebben van het voorbeeld van zijn noodlottig martiale vader.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *