Deze week kreeg de Turkse president Tayyip Erdogan een gevoelig verlies te verduren. De in Turkije schijnbaar oppermachtige Erdogan verloor zijn absolute meerderheid in het Turkse parlement en zijn partij moet nu, voor het eerst sinds deze aan de macht kwam in 2003, een coalitie vormen. Dat dwarsboomt vooral de ambities van Erdogan om alle macht naar zich toe te trekken en te gaan regeren als een volwassen autocraat zoals bijvoorbeeld Poetin. Het Turkse volk en dan vooral de Koerdische minderheid, heeft daar vooralsnog een stokje voor gestoken. Klik op de onderstaande link om de geboortehoroscoop van Erdogan te kunnen zien.

TAYYIP ERDOGAN

De kracht spat er af, van deze radix. Dat moet ook wel want Erdogan heeft in relatief korte tijd Turkije in zijn greep gekregen. Op het MC staat de koninklijke Zuidschaal, de zuidelijke Klauw van de Schorpioen, wat helder omschrijft wat deze ster doet, grijpen en hard knijpen. Het is wel een koninklijke ster dus schenkt hij veel succes in de wereld en de Zuidschaal is inderdaad ook deel van de constellatie Weegschaal. Die constellatie heeft sterk te maken met gerechtigheid en de partij die Erdogan stichtte, heet ook de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling. Het is een uitgesproken islamitische partij en Erdogan ziet zichzelf als de man die het te seculier geworden Turkije weer terug brengt op het juiste, islamitische pad. Dat is typisch Zuidschaal: met harde hand orde op zaken stellen, het is de energie van Atilla de Hun.

Heer 10 van zijn loopbaan is de strijdbare Mars in conjunctie (dus samen) met de Maan (het volk) en heer 10 staat op nog een koninklijke ster, Antares, het Hart van de Schorpioen. Dit is een van de weinige sterren met een pure Mars-natuur en met Mars Heer 10 hier pal bovenop geeft dat zeker een strijder. Antares is het Hart van de Schorpioen, het giftige beest dat de opschepperige Jager Orion genadeloos de dood in joeg. Voor Erdogan politicus werd, was hij een tijdlang beroepsvoetballer wat natuurlijk ook prima past bij deze zeer martiale stand. Op de ascendant staat nog een krachtige ster, Wega uit de Lier, ook de Dalende Gier genoemd wat beter laat zien wat hij doet. De Dalende Gier komt naar beneden om dat wat  hij “boven” heeft gezien op aarde te verbreiden. Hierin komt de geloofsijver van Erdogan naar voren, zeker omdat dit de ster is die op zijn ascendant staat en de ascendant symboliseert in een horoscoop het meest uitsproken de persoon.

Saturnus is heer 1, Erdogan zelf en staat binnen de gangbare vijf graden orb op het MC, het punt van de loopbaan. Saturnus is retrograde en het laat goed zien hoe Erdogan in zijn publieke functie opereert, met harde (Saturnus) hand wil hij terug naar het verleden van voor het seculiere Turkije en hij gaat daarmee tegen de stroom in (retrograde). Het Pars Fortunae, zijn zielsverlangen staat in het negende huis van religie onder dispositie van Venus Heer 9, die verhoogd staat in Vissen. Hij heeft een zeer rooskleurig, ideaalbeeld van religie (“verhoogd”)  en dat maakt dat hij niet meer helder kan denken, Venus staat conjunct een zeer zwakke Mercurius retrograde in val en vernietiging. Het denken wordt overheerst en vertroebeld door religieuze ideologie. Zowel het denken (Mercurius) als de emoties (Maan) worden beheerst door Jupiter die in vernietiging staat en dus zijn minst plezierige kanten laat zien. Hij gaat door roeien en ruiten en laat zich nauwelijks remmen of inperken. Dat wordt nog eens versterkt door de ster waar Jupiter op staat, de krachtige Rigel een van de hoofdsterren in de overmoedige constellatie Orion, de Jager.

Het is dus een horoscoop met een enorme kracht: twee koninklijke sterren, een op het MC en een conjunct  Heer 10, en drie sterren van de eerste magnitude ( Rigel, Wega en Achernar op de Mercurius / Venus conjunctie)! De opkomst van Erdogan was zo onstuitbaar als deze standen doen vermoeden en is goed te volgen in de progressie van Mars heer 10. In 2001 richt hij zijn AK-partij op, in 2002 wint hij op een overweldigende manier de verkiezingen en in 2003 wordt hij premier. Dit zijn precies de jaren dat Mars Heer 10 in progressie zijn verhoging in Steenbok binnengaat. Hij werd letterlijk verhoogd tot glorieus winnaar en premier.Het zijn vooral dit soort overgangen in progressie die belangrijke veranderingen laten zien. Maar nu is zijn opgang, voorlopig althans, gestuit en dat zien we terug in de solaar. Klik op de link hieronder om de solaar te kunnen zien.

ERDOGANSOLAAR

De Zon heer 10 in de solaar en dus de loopbaan dit jaar, staat conjunct de sterachtige factor Poseidon (Neptunus voor de modernen), wat op een schok wijst. De remmende solaar-Saturnus staat bovenop zijn strijdbare Mars (heer 10) /Maan conjunctie in de radix in oppositie met de solaar-Maan (volk). Hij verliest de volksgunst. De solaar MC/IC-as valt over zijn radix- Asc/Desc-as, wat altijd op een belangrijk moment van ommekeer wijst.

ERDOGANLUNAAR

De lunaar waaronder hij verloor, laat de situatie nog eens duidelijk zien (klik op de link hierboven). Met de opvallende conjunctie van Zon, PF, Mars en Mercurius op het MC op de koninklijke Aldebaran blijft hij  zeker de grootste, maar er komt wel een kink in de kabel. Want de Maan (het volk) op het IC staat op de koninklijke Antares, die overmoed af straft, in oppositie met die machtige Zon op het MC. Ja hij blijft heel machtig, maar het volk op het IC heeft laten weten hij moet oppassen.

 

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *