Zaterdag was het dan zover, Charles werd gekroond tot koning Charles de Derde, de kroning was een spektakel vol tradities, al heb ik begrepen dat zelfs de Britten bepaalde stukken gemoderniseerd hadden. Natuurlijk hebben we het tijdstip genoteerd dat de kroon op het hoofd van Charles werd gezet, de horoscoop van dat tijdstip laat zien hoe het koningschap van Charles zal verlopen. De context is zoals altijd belangrijk en het hele instituut van het koningschap is zeker veel minder onomstreden dan het was toen Elisabeth werd gekroond.

Het is niet waarschijnlijk dat deze kroning een electie was, al was het tijdstip wel min of meer traditioneel. Want om  twaalf uur staat de Zon op het MC op het hoogste punt, wat heel goed is voor een koningschap. Helaas is het zomertijd en dus staat de Zon in deze horoscoop niet pal op het MC maar in het tiende huis, nog steeds sterk maar op het MC is beter. Fijn voor Charles is wel dat de vaste Leeuw op de Ascendant staat, en dat Heer 1,  Mercurius en het MC ook in een vast teken staan. Zeker in deze tijden van twijfel aan het nut van het koningschap is een beetje vastheid nooit weg. Ook heel goed is de zeer krachtige Noordknoop – “super-Jupiter” – op het MC, daar zouden we als electie-astroloog zeker ook de voorkeur aan hebben gegeven.

Andromeda

Venus is als Heer 10 van de publieke functie van groot belang en die staat vrij van afflictie in het zeer positieve elfde huis op de zeer krachtige Betelgeuze (Orion-ster, te grote zelfingenomenheid is een gevaar!). Tot zover ziet het er prima uit, al zijn de sterren waar de Zon op staat wat ambivalent, het  zijn Almach en Menkar uit Andromeda en het Zeemonster. Het bijbehorende verhaal is dat het Zeemonster de geketende Andromeda belaagt en probeert te verslinden, meer concreet duidt dit op bescherming van iets waardevols dat bedreigd wordt. Dat lijkt heel goed het koningschap in onze tijd te beschrijven, het zal zich moeten verdedigen en bewijzen. Ook het MC valt op een ster uit Andromeda waardoor dit thema nog sterker wordt benadrukt.

Eclips

Wat verder op valt, is dat de kroning een dag na een Maan-eclips plaats vond! Natuurlijk zou de dag van een eclips als crisismoment zelf altijd moeten worden vermeden, net als de dagen ervoor waarin de spanning zich aan het opbouwen is. Dus gelukkig voor Charles is de eclips net geweest, al zou het beter zijn geweest om wat meer afstand te nemen in tijd. Want nog steeds staan Zon en Maan, koning en volk in tegenovergestelde tekens, de Maan  – het volk – staat in Schorpioen in negatieve receptie dus met Venus / Heer 10, wat je beter zou hebben kunnen vermijden. De Maan –  de volksgunst-  is in zijn val erg wispelturig wat nog wordt versterkt door de driehoek met de agressieve Mars in val. Deze Maanstand lijkt alle risico’s voor zijn koningschap te weerspiegelen al is er ook behoorlijk wat compensatie voor deze zwakte te vinden in deze horoscoop.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *