In de Brexit-perikelen duiken ook regelmatig berichten op over de Kanaaleilanden, de“ baljuwschappen” Guernsey en Jersey, gelegen tussen Engeland en Frankrijk. Deze eilanden hebben een heel bijzondere positie, ze behoren namelijk, anders dan je misschien zou denken, niet tot het Verenigd Koninkrijk, en ook niet tot Frankrijk. Het zijn zelfstandige zogenaamde baljuwschappen met een eigen parlement, die als kroondomein direct onder de Engelse koningin vallen, in haar hoedanigheid van Hertogin van Normandië. Engeland heeft hier dus niets te zeggen, en daarom konden de eilanden uitgroeien tot beruchte trust-paradijzen, waar menig rijkaard zijn fortuin kan stallen buiten de nieuwsgierige blik van de belastingdienst. De eilanden verdienen er een goede boterham aan.

Het enige wat ze wel door de Engelsen laten doen, is de landsverdediging en de buitenlandse zaken, waarvoor ze jaarlijks een  bedrag afdragen en daar zit hem de kneep. Engeland onderhandelt ook voor de baljuwschappen met de EU over de Brexit en het is maar de vraag of dat goed uitpakt voor hen. Komen er geen beperkingen op handel met de EU en blijft een onbelemmerde financiële dienstverlening mogelijk? Ze worden er in de baljuwschappen af en toe flink nerveus van en Plan B is al op tafel gelegd , een totaal zelfstandig land worden, helemaal los van Engeland. Hoog tijd dus om eens een blik te werpen op de relevante horoscopen. Sinds 1204 is Guernsey (bijna) zelfstandig en daarom kijken we naar de Grote Conjunctie van Saturnus en Jupiter die daaraan vooraf ging van 1186. Klik op de link hieronder om de mundane radix van het baljuwschap Guernsey te kunnen bekijken (berekend voor de hoofdstad St Peter Port).

GUERNSEY RADIX

Tsja, wat springt er direct in het oog, de Maan die op het MC staat! De Maan is natuurlijk de planeet van de zee en dit kun je wel de essentie van de “offshore” noemen. De Maan is ook nog eens Heer 8 van het geld van anderen, en zo heeft het vorm gekregen in onze tijd. Het MC valt op Vindemiatrix, een ster die onder meer met premature oogst en scheiding wordt geassocieerd, zo’n (semi-)autonoom, half afgescheiden baljuwschap, blijft natuurlijk  een beetje vreemde constructie. Het leent zich makkelijk voor allerlei minder legale activiteiten, Vindemiatrix is ook de ster die  onbeheersbare, chaotische krachten kan losmaken. De baljuwschappen zullen ongetwijfeld met de nodige smokkel te doen gehad hebben door de eeuwen heen.

Even verderop in het tiende huis staat de Grote Conjunctie van Saturnus en Jupiter (GC) zelf, krachtig hoog aan de hemel én op de koninklijke vaste ster Spica. Spica is niet zo  brandend machtsbelust als Regulus (de ster op de ascendant van Engeland), maar het is wel een koninklijke ster en brengt je vaak veel verder dan je op basis van je achtergrond had mogen hopen. Je kunt wel zeggen dat dit  van toepassing is op de Kanaaleilanden, de beperkende Zuidknoop die conjunct de GC staat laat zien dat het om een klein, wat weg gesloten gebied gaat. Toch is dit uitermate gunstig, wat zowel Jupiter als Saturnus heersen over belangrijke huizen, Jupiter is Heer 1 en de verhoogde Saturnus Heer 2  van de middelen.  Dat ziet er dus behoorlijk sterk uit en deze plaatsing op Spica in het tiende huis is de belangrijkste reden dat de baljuwschappen tot op de dag van vandaag hebben kunnen overleven.

Heer 10 van de publieke activiteiten is de flexibele pragmatische Mercurius, die zich in het twaalfde huis van de verborgen activiteiten bevindt en nog combust is ook. Wat ze ook doen, je ziet het niet. Die Zon maakt een sextiel met de Maan op het MC (je neemt voor een cusp een orb van vijf graden)  en dat wijst op het feit dat Guernsey een domein van de Kroon is. De Maan weerspiegelt namelijk het licht van de Zon, waar de Maan van afhankelijk is, al is deze Maan heel sterk op het MC en is de Zon (de Engelse koningin) ver weg en achter de schermen in het twaalfde huis. Venus is Heer 11, de opbrengsten van de publieke activiteiten, staat prominent in het eerste huis en in receptie en sextiel met Jupiter / Heer 1 in het tiende huis. Allemaal niet slecht, er is veel kracht in deze horoscoop.

En als kers op deze baljuw-taart het Pars van Overwinning en Hulp van Boven, het planeetpunt van Jupiter staat via antiscion  op het IC. Zo’n pars geeft altijd een speciaal motief aan, ook op concreet niveau.  Jupiter is rijkdom en een antiscion geeft iets indirects en verborgens aan, en ja daar zijn  sommige mensen heel erg blij mee.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *