Vorige week ging het over de symboliek van de Geit-Vis de Steenbok, verbonden met de tijd rond Kerst de tijd dat de Zon de Steenbok in gaat. Het is de donkerste tijd van het jaar waar de cyclus om keert en het licht langzaam weer sterker begint te worden. Het is ook een grimmige fase, de mythe die met de Steenbok te maken heeft, gaat immers over de confrontatie met Typhon de dood. Maar waarom is het dan ook een tijd van zoveel romantiek en zoetigheid, van vrede en liefde? De ultieme Kerstfilm is bijvoorbeeld de mega-kraker Love Actually! Hoe past dat nu bij het wat duistere beeld van de Steenbok?

Dat heeft te maken met het karakter van de cyclus van de zodiak. Op dit punt van de Steenbok zijn er namelijk twee wegen om verder te gaan. Of je vervolgt het pad van de zodiak waarbij de cyclus op de gewone manier door gaat, of de cyclus eindigt en je gaat naar de volgende fase, van het aardse Geit-deel naar het Vis-deel van de niet-stoffelijke dimensie. Als je uit het aardse gaat, de stoffelijke dualiteit  achter je laat, kom je dus in een dimensie van vrede en eenheid, de spanning en de strijd die bij het aardse leven horen, worden hier achter gelaten.

Love Actually

Daarom is Love Actually de ultieme Kerstfilm. Voorbij de aardse stof is alles eenheid en dus liefde op dat punt is de cyclus aan beland met Kerst. De waardigheden van de planeten in  Steenbok kunnen daar ook uit begrepen worden. Dat Saturnus hier zijn domicilie heeft zal duidelijk zijn, het is het punt waar de grens wordt bereikt en waar het aardse eindigt. Maar hoe zit dat dan met Mars die hier zijn verhoging heeft? Dat is duidelijk als je grens over moet, en dat is de dood, heb je moed en strijdvaardigheid heel hard nodig, de banden met her aardse moeten rigoreus worden door gesneden en dat is een gevecht. Steenbok is niet voor niets het enige teken waarin de beide malefics veel waardigheid hebben.

Antiscia

Dat de Maan hier vernietigd is, zal ook duidelijk zijn. De Maan is het grote symbool van het aardse leven en dat stopt hier. Dat geldt ook voor Jupiter die in Steenbok zijn val heeft. Jupiter is groei en expansie en ja ook dat is afgelopen hier. De Steenbok is de overgang naar de eenheid uit de aardse dualiteit en in eenheid is er geen groei van Jupiter meer mogelijk of nodig en ook geen veranderlijkheid van de Maan meer. Steenbok is dus de poort in en uit het leven en dat is precies de reden waarom de antiscia, de punten die de dualiteit van de wereld bij uitstek weerspiegelen via de as Steenbok-Kreeft worden gevonden. Die as is de scheppings-as van de dualiteit, in de lunaire Kreeft begint het aardse leven en in Steenbok eindigt het en alles is gevangen tussen die twee polen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *