Gisteren werd een groot man begraven Nelson Mandela, een van de weinige mensen die unaniem over de hele wereld worden bewonderd. Het verhaal hoeft niet verteld te worden iedereen ken het, zijn grootste verdienste is wel dat hij door zijn verzoenende houding na de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika een desastreuse burgeroorlog kon voorkomen. De horoscoop van een man van een dergelijk kaliber moet wel heel speciaal zijn, maar dat is altijd een beetje vreemd want als je de horoscoop ziet, dan spat het speciale er niet direct  van af. Er zijn sterke standen dat wel maar je maakt je altijd een voorstelling van hoe het er uit zou moeten zien en dat is dan toch heel anders. Ik moet toegeven dat de geboortetijd wat onzeker is, de tijd is ook duidelijk afgerond, maar we doen het er mee, er is niets beters, ook onze connectie in Johannesburg kon niet meer zekerheid verschaffen. Klik op de onderstaande link om de radix van Mandela, ook Madiba genoemd door het volk, te zien.

NELSON MANDELA

Deze horoscoop werd overigens ook besproken op het congres in Oldenzaal kort geleden door iemand uit de strikt orthodox-Jungiaanse hoek die stelde dat Mars in Weegschaal in deze radix er op wees dat Mandela zijn Mars-energie gebruikte om vrede te stichten. Een nogal vreemde opvatting want Mars is de planeet van de strijd , hij vecht altijd waar hij ook staat en hoe kun je nu harmonisch (Weegschaal-achtig)vechten? Ik wil van deze blog geen manifest tegen de moderne astrologie maken, maar het laat wel zien waar een radicale psychologisering van de hele horoscoop toe leidt. Vooral onder de Jungianen is die tendens heel erg sterk en dat maakt alles radicaal veranderbaar, wat natuurlijk heel erg past bij een moderne, in wezen technische invalshoek. Volgens de klassieken laat deze Mars in vernietiging echter zijn slechtste en meest venijnige kanten zien en wijst het erop dat Mandela in zijn leven (en niet alleen in zijn psyche!) met smerige, felle strijd en agressie te maken zal hebben. Dat kun je wel zeggen van de man die nota bene de militaire tak van het AMC oprichtte, deze Mars is een van krachten die werkt zijn leven en niet alleen in zijn psyche, al is natuurlijk de psychische opbouw deel van het leven, het leven is niet je psyche. Het is veel meer dan dat, gelukkig maar!

Als we verder kijken in deze horoscoop, zien we de Zon op de zeer krachtige Procyon staan de hoofdster van de Kleine Hond, het slimme, felle en wendbare beest dat de grote bruut te slim af is. Dat is natuurlijk wel heel passend, maar op descendant zijn nog vele interessantere zaken te zien, Jupiter de Grote Benefic (Weldoener) heel sterk in verhoging is heer 1 (Mandela zelf) en heer 4 wat op zijn aristocratische afkomt wijst , Jupiter is immers de planeet van de bestuurselite, van de plannenmakers en de wetgevers. Maar pal op de cusp staat Venus de planeet van de diplomatie en de vrede en omdat dit cusp 7 is, beschrijft het hoe mensen hem zullen zien en wat hij in de wereld zal zetten. Een planeet op een hoek heeft altijd heel veel kracht om zich te manifesteren, en dit laat dus heel helder zien wat Mandela heeft gedaan.

Wat verder opvalt is dat deze sterke vredesplaneet op de Zuidknoop staat en plaatsing van planeten in conjunctie met de Knopen wijst altijd op een extreme uitwerking, op de Noordknoop extreem expansief op de Zuidknoop extreem beperkend. Dat klopt precies de Zuidknoop is zijn gevangenschap op het Robbeneiland! Zonder die episode in zijn leven zou Mandela nooit zo ver zijn gekomen. Het past ook precies bij de mythische strekking van de Zuidknoop, op dat punt moet namelijk geofferd worden om voortgang te maken. Het was in gevangenschap dat Mandela zijn gewelddadige houding radicaal  op gaf  en zich begon te richten op verzoening. Wat zou dat mooier kunnen beschrijven dan de planeet van de vrede op een hoek op de Zuidknoop? Is dat niet logischer en treffender dan het bizarre idee dat hij een krijger is die vecht op vreedzame manier?

Het zal duidelijk zijn dat de Knopen als de pure levensenergie van de draak, niet buiten de duiding kunnen worden gehouden je mist dan iets essentieels. Even intrigerend  is de ster die vlak bij de Zuidknoop staat, El Nath een ster uit de constellatie Stier. Het mythische thema van de Stier is de ontvoering van de prinses Europa naar een eiland waardoor de prinses (symbool voor de ziel) terug keert naar haar geestelijke bron…

Ik wil niet beweren dat dit voorspeld had kunnen worden tot in detail maar het is verbluffend concreet. Over de dood van Mandela kunnen we kort zijn in zijn solaar van dit jaar staat de doodsster Antares op de ascendant en als je zijn leeftijd ziet, dan is voorspellen een makkie.

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *