Vorig week werd de mundane radix van Frankrijk besproken en daarbij werd uitgegaan van de Franse Revolutie als geboorte van de moderne Franse staat. Natuurlijk zouden we ook (veel) verder terug kunnen gaan, en dat zou ook buitengewoon interessant zijn, maar nu nemen we de horoscoop van de Grote Conjunctie van Saturnus en Jupiter die vooraf ging aan de Franse Revolutie als radix. Vorige week werd al duidelijk dat deze mundane radix een aantal belangrijke kenmerken van Frankrijk weer spiegelt. De echte proef op de som om dit soort horoscopen te testen, zijn echter de progressies en de solaren/lunaren. Die moeten de belangrijkste ontwikkelingen wel duidelijk laten zien.

En dat is zo, de progressies van het moment in de Franse horoscoop tonen de spanningen die het land al weken lang in hun greep houden. Bij het duiden van de progressies worden drie stappen doorlopen. Als eerste worden de langzame progressies bekeken, die van de Zon, het MC en de Ascendant (bij de hoeken kijken we naar de primaire directies), die alle drie met een snelheid van ongeveer een graad per jaar bewegen en de grote lijn aan geven. Dan komen de drie snelle factoren de Maan, het Pars Fortunae en het Pars Solis, die alle drie een snelheid van een graad per maand hebben en dus gedetailleerd laten zien wat er nu gebeurt. Als laatste komt dan alles wat nog op valt.

Vernietigde Mars

En het is direct raak! Want de directie van de Ascendant maakt via antiscion een oppositie met de radix-Mars, de strijdplaneet die in de radix in vernietiging in het tiende huis van de macht staat. Om direct de combinatie met de snelle factoren te illustreren, het Pars Solis maakt nu een driehoek met de progressieve Mars, wat laat zien dat de martiale energie in deze maanden tot uitbarsting  zal komen. Zo kun je dus door de combinatie van de snelle en langzame factoren de maand vinden dat iets gebeurt. Die Mars is in vernietiging en zal zich dus van zijn heftigste kant laten zien, Mars is ook Heer 4 van de oppositie in de radix dit is dus “La Rue”, de straat die zich in Frankrijk heel gewelddadig kan roeren, zoals nu ook weer.  

Nieuwe Maan

Een andere cruciale positie in de Franse radix (zie vorige week) is de Nieuwe Maan op de bikkelharde Zuidschaal die de dominantie van de president over volk en parlement laat zien. Op het moment van een Nieuwe Maan is er van het licht van de Maan immers niets te zien, het is alleen de Zon die schijnt, de Maan heeft geen licht en kracht. De Zon in progressie maakt een driehoek op deze zo belangrijke Nieuwe Maan in de Franse horoscoop en activeert op die manier de harde machtsstrijd. De progressieve Maan gaat door het Maanhuis Al Jabbah, de Leeuwenkop dat met machtsstrijd te maken heeft. Dus ja, de progressies geven heel duidelijk de ontwikkelingen aan. Dat het  PF nu snel een conjunctie gaat maken met de sterke radix-Venus en ook de Maan op een sextiel met Venus toe loopt geeft aan dat er kansen komen om een compromis te sluiten.   

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Prachtige analyse van die heftige strijd in Frankrijk, zo van erop of eronder en nu toch een compromis in de ‘maak’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *