Deze week overleed Michael Gorbatsjov, die ooit een einde maakte aan het duistere Sovjet-rijk en daarmee een nieuw tijdperk inluidde. Natuurlijk gaven de mundaan-astrologische cycli in zijn tijd aan dat het zover was, zo’n proces kan natuurlijk nooit door één man in gang worden gezet. Het was rond 1990 dat zich dit dit afspeelde, halverwege de looptijd van de Grote Conjunctie van Saturnus en Jupiter van 1980, toen er Grote Opposities werden gevormd. In die tijd doet zich vaak een crisis voor, van 1989 tot 1991 werden vijf opposities van Saturnus en Jupiter gevormd, dat bestrijkt de periode van de val van de Muur tot het einde van het grote arbeidersparadijs.

Al Terf

Dat is belangrijk om te zien omdat het precies doet wat astrologie moet doen: ego’s relativeren. Ja Gorbatsjov was een bijzonder man maar hij kon alleen doen wat hij deed omdat de mundane cyclus dat mogelijk maakte. Alles op aarde is tot in detail afhankelijk van boven, zoals vooral uurhoeken en lunaren zo duidelijk en direct laten zien. De radix van Gorbatsjov geeft meteen heel duidelijk de centrale gebeurtenis in zijn leven aan, maar eerst werpen we een blik op zijn Maanhuis dat zoals wel vaker verbluffend helder het kernverhaal van zijn leven aan geeft. Dat Maanhuis is Al Tarf, de Blik van de Leeuw, dat te maken heeft met confrontatie met autoriteiten en verlies (de val van het duistere Sovjet-rijk). In dit Maanhuis kom je oog in oog met de macht waaruit een worsteling ontstaat. 

Op het MC van Gorbatsjov staat Jupiter, de planeet van de politiek in verhoging, wat duidelijk aangeeft dat hij een politieke bevrijding zal gaan brengen. De Grote Benefic Jupiter, zeker als hij in zijn verhoging staat, opent nieuwe perspectieven en doorbreekt oude vast geroeste verhoudingen. Dat Jupiter retrograde is versterkt nog het idee dat hij tegen de normale gang van zaken in zal gaan. Op de Ascendant staat Vindemiatrix, de Tovenaarsleerling, die krachten los maakt die hij niet meer kan beheersen, en natuurlijk heeft deze ster ook sterk met scheiding te maken. Uiteindelijk was het BorisJeltsin die boven kwam drijven als de nieuwe machthebber en niet Gorbatsjov zelf. Jeltsin zette de ontwikkeling begonnen door Gorbatsjov radicaal door en de rol van Gorbatsjov was toen in feite uitgespeeld. Hij had de controle over het proces verloren.

Mercurius -Firdar

Het hele idee van strijd en confrontatie wordt benadrukt door Venus Heer 1 die in oppositie staat met Mars, Heer 7, die in het tiende huis van beroepsmatige activiteiten staat. De oppositie tussen Saturnus van oude structuren en Pluto van overweldigende veranderingen valt ook over de as van het tiende en vierde huis. Een planeet die vlakbij een tekengrens staat, is altijd extra aandacht waard, dat is hier Mercurius, Heer 9 van ideologie die exact aan het begin van de Vissen staat, waar hij net in zijn val en vernietiging is gekomen. Er kwam een einde aan het oude, totaal versleten communisme waarmee Gorbatsjov zelf ook was opgegroeid. In 1988 was ook de Firdar (planeetfase) van Mercurius begonnen in zijn radix, wat laat zien dat de val van het communisme aangebroken was, een val waarin hij ook zelf uiteindelijk werd mee gesleept.      

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *