De afgelopen week stond het nieuws in het teken van de politieke strijd tussen Democraten en Republikeinen in Amerika en het was een uitermate beschamende vertoning. Politiek is vaak al een afstotelijk schouwspel maar dit sloeg alle records. Een radicale minderheid binnen de Republikeinse partij, gedreven door ideologische blindheid en beperkte intellectuele vermogens, dreef het land heel dicht naar de economische afgrond. De fundamentele en arrogante incompetentie van de Amerikaanse politici is zelden duidelijker aan het licht gekomen, het was een schande dat het op het laatste nippertje gesloten akkoord nog met enige trots gepresenteerd werd. Maar de astrologische vraag is natuurlijk zijn dit soort crises te zien in de relevante horoscopen?

 OERGC VS

Het beste mundaan-astrologische instrument om dat te bekijken is de bovenstaande Grote Conjunctie van Saturnus en Jupiter, die vooraf ging aan de stichting van de VS van Amerika. Je kunt deze oer-GC van de VS als een radix behandelen en er dus gewoon solaren, lunaren en progressies van maken, net zoals je bij een persoon zou doen. Hoewel je in de mundane praktijk ook naar andere horoscopen kijkt om ondersteunend bewijsmateriaal voor een bepaalde gebeurtenis te krijgen, werkt het gebruik van de oer-GC als mundane radix heel goed. Om dat te laten zien is het slim om eerst de oer-GC te duiden alsof het een radix betreft en te kijken of dat wat treffende zaken over de VS laat zien. Het eerste wat op valt in deze oer-GC is dat de Maan als heer 1 vernietigd in Steenbok staat pal op de descendant. Dat is buitengewoon ongunstig want het laat zien dat de VS een ongeneselijke bemoeial is,  ze zal zich steeds maar weer inmengen in de zaken van anderen. Dat zal niet echt op een subtiele manier gaan want de Maan staat heel dichtbij het nevelcluster Manubrium in het gezicht van de  vurige Boogschutter, ze schieten wel pijlen af maar niet  met de nodige visie, Manubrium heeft een Zon/Mars-karakter. Deze niet bepaald vreedzame stand word nog eens versterkt door de plaatsing van Sirius de hoofdster uit de Grote Hond op de ascendant. Deze zeer heldere en krachtige ster staat voor brute kracht en intimidatie, het is de VS als de politie-agent van de wereld, het land is in tientallen oorlogen betrokken.

Difda en Scheat

In elevatie, dat wil zeggen op de hoogste plek van de horoscoop, staat de Zon met een sterke Venus in verhoging in Vissen, maar ook deze twee planeten bevinden zich op zeer ongunstige sterren. De Zon staat op Deneb (staart) Kaitos (ook Difda geheten), de Staart van het Zeemonster dat volgens de mythe grote chaos veroorzaakt in alle landen en Venus staat op Scheat een ster uit Pegasus die te maken heeft met zeer eigengereide overschatting van de eigen kracht die tot grote problemen zal leiden. Het plaatje Vietnam is compleet. Ook de aspecten voegen spanningen toe, de zo belangrijke Maan staat vierkant de Saturnus-Jupiter conjunctie in Ram, Saturnus is hier in vernietiging en dus uitermate kwaadaardig, de Zon/Venus-conjunctie is in oppositie met Mercurius via antiscion. Geen malse horoscoop, vooral die Maan en die brute Sirius zijn verontrustend. De VS veroorzaken met hun militaire interventies grote problemen in de wereld, al zijn ze zeker niet de enigen, en de economische instabiliteit van het land is een bedreiging voor de wereldeconomie. Zei de heilige Hildegard von Bingen niet al dat ongebreidelde hebzucht de wortel van al het kwaad is? Overigens is het niet zo dat de VS alleen maar kwaad doen, beslist niet, maar het land is stekeblind voor zijn grote zwaktes omdat het zichzelf als de kroon op de evolutie van de mens  beschouwt: God’s own country  – waar gek genoeg iedereen een Magnum of een Kalasjnikov in huis heeft.   

OERGCLUNAAR

In de bovenstaande horoscoop zijn de spanningen van afgelopen tijd duidelijk te zien, het gaat om de lunaar, berekend op basis van de oer-GC die naast de oer-GC zelf is gezet. Let wel een lunaar dient meestal om een gebeurtenis, die je al op een andere manier had gezien, te timen het kan geen grote dingen aangeven als die niet te gebeuren staan. Wel geeft het de algemene teneur van een maand aan, kleinere gebeurtenissen. En die zijn in de lunaar goed te zien: de lunaar MC/IC -as valt over de oer-GC Asc-Desc en de lunaar-Asc in is in oppositie met oer-GC Mercurius/antiscion Zon/Venus. De snelle progressies bevestigen dit beeld van spanning, de progressieve Maan gaat over het MC en staat bijna op Venus, het progressieve PF beweegt zich door de crisiszone (Algol/ Alcyone/Pleiaden/ Hyaden aan het einde van de Stier. We zijn nog niet van ze af.           

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *